Alles is anders bij deze Algemene Politieke Beschouwingen. ‘Er ís geen coalitie meer’

Alles is anders bij deze Algemene Politieke Beschouwingen. ‘Er ís geen coalitie meer’

Bij de tweedaagse generale repetitie voor de verkiezingscampagne speelt één complicatie: lang niet alle lijsttrekkers zullen in beeld komen. De vele wijzigingen in het politiek leiderschap maken dat veel nieuwe gezichten in de Tweede Kamer niet aan het woord komen. Van de (potentieel) grote partijen doen alleen Pieter Omtzigt en Caroline van der Plas mee, nu nog met kleine fracties vertegenwoordigd. De nieuwe lijsttrekkers van VVD en D66 zijn weliswaar aanwezig, maar Dilan Yesilgöz en Rob Jetten zullen zich vanuit ministersvak K moeten inhouden – traditioneel voert alleen de minister-president namens het kabinet het woord.

Lees hier het hele artikel: Alles is anders bij deze Algemene Politieke Beschouwingen. ‘Er ís geen coalitie meer’

Welkom in dit blog

Goedemorgen. Het is de eerste dag van de Algemene Politieke Beschouwingen. Vandaag debatteren de fractievoorzitters over de kabinetsplannen voor 2024. In dit liveblog doet NRC verslag van de gebeurtenissen.

Om 10.15 uur trapt Geert Wilders als fractievoorzitter van de grootste oppositiepartij het debat af. Het debat duurt waarschijnlijk tot in de late uurtjes. Eénpitter Pieter Omtzigt is al een-na-laatste aan de beurt; Nilüfer Gündoğan sluit af. De andere fractievoorzitters mogen tussendoor interrumperen.

Dinsdagmiddag presenteerde demissionair minister Kaag het koffertje met de Miljoenennota en de Rijksbegroting aan de Tweede Kamer. Het versterken van de bestaanszekerheid is dit jaar een belangrijk thema. Het demissionaire kabinet trekt twee miljard euro uit ter bestrijding van de armoede, en wil het kindgebonden budget, de huurtoeslag en de arbeidskorting verhogen.

Vanwege de vervroegde verkiezingen zijn het dit jaar atypische Algemene Beschouwingen. De regeringspartijen hebben elkaar losgelaten en zijn nieuwe samenwerkingen gestart. Zo pleiten de ChristenUnie en GroenLinks-PvdA samen voor een verhoging van het minimumloon en meer geld voor het openbaar vervoer.

De veelbesproken fossiele subsidies komen naar verwachting ook aan bod in het debat. Vorige week werd bekend dat belastingvoordelen voor grote bedrijven die fossiele brandstoffen gebruiken optellen tot tussen de 39,7 en 46,4 miljard euro. Het CDA kondigde al een voorstel aan om overstappers en privéjets vliegbelasting te laten betalen. Ook lijkt een kamermeerderheid af te willen van de accijnsverhoging op benzine.